Tussenjaar: een investering in jezelf

Ben je net geslaagd voor je havo, vwo of mbo? Of ben je al een hbo of wo-studie gestart, maar wil je liever een andere studie kiezen? Plan je toekomst met een leerzaam tussenjaar.

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar is een jaar tussen twee opleidingen in. Scholieren of studenten gaan tijdens dit jaar niet studeren, maar juist nadenken over hun toekomst. Het tussenjaar begint na een middelbare school of mbo-opleiding, of het valt tussen twee hbo of wo-studies in. Tijdens een tussenjaar wordt er vaak nagedacht over een studiekeuze, reizen, of een nieuwe (vrijwilligers)baan.

5 redenen om een tussenjaar te volgen

 1. Leer jezelf écht kennen tijdens een tussenjaar
 2. Genoeg tijd voor toekomstoriëntatie (studiekeuze)
 3. Doe werkervaring op, volg een cursus, of leer de juiste studie kiezen
 4. Verbreed je horizon (in het buitenland)
 5. Het is een meerwaarde voor je cv

Maak van jouw tussenjaar een leerzame ervaring

Twee deelnemers aan het tussenjaar programma

Plan jouw toekomst

Tijdens een tussenjaar kun je jezelf op verschillende vlakken persoonlijk ontwikkelen. Leer een nieuwe taal in het buitenland, verdien je studiegeld met een bijbaan, of kies voor een studiekeuze programma.

Wat je precies gaat doen in dat jaar is afhankelijk van je eigen dromen, wensen en doelen.

Daarom is het goed om een tussenjaarplan op te stellen. Jij wilt er toch ook alles uithalen wat erin zit?

Een tussenjaar: een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient.

Wat kun je allemaal doen in een tussenjaar?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden en deze gaan we ook zeker allemaal met jou delen. Maar we vinden het eigenlijk nog veel beter als je jezelf eerst enkele essentiële vragen stelt.

Welke avonturen wil je gaan beleven? Wil je nieuwe mensen leren kennen? Waar ben je goed in en wil je nog beter in worden? Wat wil je nog meer van jezelf ontdekken? Wil je werkervaring opdoen? Of wil je nieuwe dingen leren?

Kortom: “wanneer is jouw tussenjaar geslaagd?”

Als je deze vraag beantwoord hebt, dan weet je ook vast welke doelen hierachter schuilen. Je wilt waarschijnlijk niet terugkijken op een jaar waarbij je hele dagen op de bank hebt gehangen en steeds meer ging vervelen. Nee, je wilt terugkijken op een tof en leerzaam tussenjaar, een jaar dat niemand je meer afneemt.

Tussenjaar ideeën en mogelijkheden

Maar welke activiteiten behoren tot de door jou gestelde doelen? Hieronder hebben we verschillende mogelijkheden op een rij gezet:

 • Backpacken
 • Studiekeuzebegeleiding
 • Talenreis
 • Vrijwilligerswerk
 • Werken / bijverdienen
 • Cursussen volgen
 • Onderneming starten
 • Voorbereiden op jouw studie
 • Snuffelstages
 • Rijbewijs halen

Schrijf jouw ideeën op en maak een concreet plan. Formuleer doelen, schrijf op hoe je die gaat bereiken en maak een planning.

Wat zijn de voordelen van een tussenjaar?

Er zijn verschillende onderzoeken die een tussenjaar onder de loep nemen. Het blijkt dat jongeren op het gebied van studiekeuze:

 • Zekerder zijn over hun studiekeuze
 • Gemotiveerder zijn tijdens de studie
 • Betere studieresultaten behalen
 • Minder vaak stoppen met hun studie.

De onderzoeken laten ook zien dat een tussenjaar nemen bijdraagt aan de persoonlijk ontwikkeling. Jongeren hebben na een tussenjaar meer:

 • Zelfstandigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfvertrouwen
 • Zelfinzicht

Wanneer kan ik een tussenjaar doen?

Tussenjaar na je middelbare school

Veel jongeren nemen na hun middelbare school een tussenjaar. Toen bekend werd dat de studiefinanciering werd afgeschaft en veranderde in een studielening, nam het aantal jongeren dat direct ging studeren toe. Het leek financieel onverantwoordelijk om niet direct te gaan studeren.

Nadat de studiefinanciering definitief werd afgeschaft, leek het belang om een juiste studie te kiezen des te groter. Dit is nu een van de belangrijkste redenen waarom jongeren een tussenjaar nemen. Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering binnen het onderwijs, heeft ontdekt dat de belangstelling voor een tussenjaar steeds groter wordt.

Tussenjaar na je havo of vwo

Wat een geluk, je mag meteen een tussenjaar nemen. Normaal gesproken ben je tot je 18e verjaardag leerplichtig, maar niet als je je havo of vwo-diploma op zak hebt. Intermijn raadt het nemen van een tussenjaar zeker aan. Een jaartje ouder en wijzer worden, is namelijk lang zo slecht nog niet als je daarna wilt studeren.

Tussenjaar tussen twee studies

Soms is de gekozen hbo of wo-studie niet de juiste. Dit is volledig te begrijpen, want een studiekeuze maken is zeker niet gemakkelijk. Bekijk ook eens de mogelijkheid om studiekeuzebegeleiding te nemen tijdens je tussenjaar. Zo vergroot je jouw kans op een succesvolle studiekeuze.

Wat moet ik doen met mijn Studiefinanciering?

Tijdens een tussenjaar kun je geen gebruik maken van het leenstelsel en je krijgt ook geen ov-kaart. Volg je al een opleiding en wil je stoppen met je studie om een tussenjaar te volgen? Regel dan via Studielink de uitschrijving van jouw studie.

Kies voor een zinvol en leerzaam tussenjaar

Wil je ook een tussenjaar nemen en weet je nog niet welke studie het beste bij jou past?

Met een waardevol studiekeuzeprogramma van Intermijn leer je de juiste studie kiezen.

“Start met een flinke dosis zelfvertrouwen aan je nieuwe studie.”

Een tussenjaar programma in een groep

Veelgestelde vragen over een tussenjaar

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Hieronder hebben we verschillende mogelijkheden op een rij gezet:

 • Backpacken
 • Studiekeuzebegeleiding
 • Begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling
 • Talenreis
 • Vrijwilligerswerk
 • Werken / bijverdienen
 • Cursussen volgen
 • Onderneming starten
 • Voorbereiden op jouw studie
 • Snuffelstages
 • Rijbewijs halen
Wanneer en op welke leeftijd mag je een tussenjaar nemen?

Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.

Is een tussenjaar verstandig?

Een tussenjaar is verstandig wanneer je een concreet plan hebt. Wil je alleen gaan luieren op de bank en een jaar niets doen? Dan adviseren we om geen tussenjaar te nemen. Wil je jezelf leren kennen, ontplooien, en leerzame ervaringen opdoen? Dan is een tussenjaar nemen zeker een verstandig besluit.

Wat moet ik regelen voor een tussenjaar?

Wanneer je een havo, vwo of MBO-diploma op zak hebt, kun je direct een tussenjaar nemen. Het is uiteraard wel verstandig om alles goed te plannen. “Wat is mijn doel tijdens mijn tussenjaar en hoe ga ik dit bereiken?” Als je dat weet, dan is een concrete planning maken de volgende stap.

Ben jij echter al een HBO of WO-studie gestart en wil jij stoppen met je studie?

Regel dan eerst via Studielink de uitschrijving van jouw studie. Heb je dat geregeld? Dan is het ook voor jou tijd om een goed tussenjaar plan te maken, zodat je het meeste uit jouw tussenjaar haalt.

Hoe zit het met een tussenjaar tijdens de coronacrisis?

Veel tussenjaar mogelijkheden konden niet plaatsvinden door COVID-19-pandemie. Corona maakt een mooie reis naar Amerika, vrijwilligerswerk in Afrika, of een bijbaan in de horeca een stuk lastiger of zelfs onmogelijk.

Toch zijn er genoeg tussenjaar mogelijkheden die wel door konden gaan. Zo hebben we bij Intermijn nog steeds een leerzaam studiekeuzeprogramma die jou helpt bij jouw zelfontwikkeling en het kiezen van de juiste studie.

Is het verstandig om een tussenjaar op je cv te vermelden?

Het is zeker verstandig om jouw tussenjaar te vermelden op jouw cv, wanneer je kiest voor een leerzaam tussenjaar. Een HR-medewerker of recruiter ziet direct dat jij in jezelf hebt geïnvesteerd Of het nou gaat om een taalreis, vrijwilligerswerk of een studiekeuze programma, een leerzaam tussenjaar is altijd van meerwaarde voor jouw cv.

Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.
Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.