Studiekeuzebegeleiding: advies of coaching?

Stel, je hebt studiekeuzestress. Je komt er maar niet uit welke studie nu écht bij je past. Je gaat op zoek naar begeleiding bij het maken van je studiekeuze. Wát zoek je dan precies? Ga je op zoek naar studiekeuzeadvies of studiekeuzecoaching? Dit lijkt misschien hetzelfde maar dat is het zeker niet. Coach Loth van Veen legt de verschillen uit.

Een studiekeuze maken

“Als je een studiekeuze maakt, is het belangrijk dat je jouw eigen keuze maakt” vertelt Loth. “Als je een keuze maakt waar je zelf niet helemaal achter staat, merk je dat waarschijnlijk al snel. Je bent dan minder gemotiveerd en gooit bij twijfels eerder de handdoek in de ring.”

Loth legt uit dat jongeren die hun studiekeuze goed onderzoeken en een eigen beslissing nemen, daarna ook bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor deze keuze.

Studiekeuzeadvies

Het klinkt ideaal: jij zit als studiekiezer met de handen in het haar en een ander vertelt jou wat je moet gaan doen. Er zijn tal van organisaties die op basis van testjes en gesprekken binnen no time een studiekeuzeadvies geven. Loth gelooft hier niet in: “het is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Als je studiekeuzestress hebt, is de verleiding om een ander om advies te vragen groot. Het klinkt toch fantastisch als een test jou binnen een paar uur vertelt voor welke opleiding je je moet gaan inschrijven? Maar het is niet verstandig. Deze keuze is gemaakt door een ander dus zonder zelf op onderzoek uit te gaan en is daarmee niet duurzaam. De kans dat je spijt krijgt van deze keuze en uitvalt in de studie is te groot.”

Studiekeuzecoaching

“Om een studiekeuze te maken heb je zelfkennis nodig en kennis van de wereld om je heen” legt Loth uit. “Het vergt onderzoek om een goede keuze te maken. Maar áls je dan uiteindelijk jouw eigen keuze maakt, levert dit een grote motivatie en studiesucces op.” Een goede studiekeuzecoach zal geen advies geven, maar stelt enkel goede vragen. Deze vragen zetten jou als studiekiezer aan het denken over jezelf en jouw toekomstplannen. Op basis van de antwoorden ga je op zoek naar studies die bij je passen.”

Wil je begeleid worden door onze studiekeuzecoaches? En wil je er graag meer over weten? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan! Onze coaches vertellen jou (en je ouders) graag meer over het studiekeuzeprogramma en over de individuele begeleiding bij Intermijn.

Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.
Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.