Keuzestijlen

Iedereen maakt keuzes op een andere manier. Je hebt dus je eigen stijl van kiezen. Maar wat is nu jouw keuzestijl? Bekijk de omschrijvingen van de verschillende keuzestijlen hieronder.

  • Welke keuzestijl(en) passen bij jou?
  • Welke voor- en nadelen heeft jouw keuzestijl(en)?
  • Welke tips kun je jezelf geven op basis van de keuzestijl voor het maken van bewuste keuzes?

UitspraakKeuzestijlUitleg
Jaimy: ‘Als ik een moeilijke beslissing moet nemen, maak ik altijd een lijstje met plussen en minnen. Ik kies dan voor de optie met de meeste plussen.’De logisch-planmatige stijl- Denken speelt een grote rol.
- Alternatieven worden gewogen.
- Voor- en nadelen worden bekeken.
Koen: ‘Ik maak meestal snel beslissingen. Ik denk er gewoon niet te veel over na en kies gewoon.’De impulsieve stijl- Relatief weinig dialoog.
- Opwellingen krijgen de ruimte.
- Nauwelijks sprake van keuzeproces.
Lisa: ‘Ik stel het keuzemoment altijd uit. Ik twijfel vaak ontzettend over de opties en dan wil ik liever niet kiezen.’De uitstellende stijl- Emotioneel gekleurde aarzeling.
- ‘Laat ik nog even wachten …’..
- De keuze liever niet maken en telkens maar uitstellen.
Joris: ‘Ik neem de tijd als ik een beslissing moet nemen. Ik denk na, probeer goed te voelen wat ik wil en neem dan pas een besluit.’De emotionele stijl- Niet logisch of verstandelijk.
- Gevoelens en wensen centraal.
- Niet impulsief.
- Sluit aan bij gevoelsmatig denken.
Layla: ‘Mijn gevoel vertelt mij vaak wat ik moet doen. Ik wacht meestal gewoon even af en op een gegeven moment voel ik wel wat ik moet doen.’De intuïtieve stijl- Je weet wat je gaat doen, maar je weet niet waarom.
- Sterk van ‘binnenuit’ kiezen zonder redenatie (roeping, overtuiging).
- Gebaseerd op ervaringen.
Manon: ‘Ik vraag altijd advies aan mijn moeder en aan mijn vriendinnen als ik een beslissing moet nemen. Hun meningen vind ik erg belangrijk.’De meegaande stijl- Zich aanpassen aan anderen.
- Zich aanpassen aan externe factoren.
- Mening van anderen is heel belangrijk.
Jip: ‘Als ik een beslissing moet nemen kijk ik goed naar de opties die er zijn. Daarna zoek ik verder. Zijn dit de enige opties of zijn er meer? Uiteindelijk vinden mensen mijn beslissing vaak verrassend.’De creatieve stijl- Welke alternatieven zijn er nog meer?
- Niet voor de hand liggende oplossingen.
- Zoeken buiten bestaande kaders.
Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.
Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.