Hoe kies je de juiste studie?

Met het maken van een studiekeuze geef je richting aan je toekomst. Dat is spannend! Tel daar de hoeveelheid aan opties bij op én het gevoel dat je De Perfecte Studie wilt vinden... en voilà: daar komt de keuzestress om de hoek kijken. Hoe maak je een goede studiekeuze? Wij leggen het uit.

Mbo, hbo of universiteit?

Het niveau waarop je gaat studeren hangt af van je vooropleiding en je ambitie. Wat zijn de verschillen tussen de niveaus? En welk niveau past bij jou? Onderzoek de verschillen tussen de niveaus door open dagen te bezoeken, met studenten en docenten in gesprek te gaan en studiemateriaal in te zien.

Studiekeuzetesten

Op internet zijn tal van studiekeuzetesten te vinden. Ook studiekeuzeadviseurs en decanen bieden soms testen aan. Door verschillende (meerkeuze) vragen te beantwoorden wordt er automatisch een aantal sectoren of opleidingen geselecteerd die bij jou zouden kunnen passen.

Het maken van een test om de studie te vinden die écht goed bij jou past, kán een eerste stap zijn in je keuzeproces. Het is belangrijk om de uitkomst van de test daarna zorgvuldig te onderzoeken. De testen kennen jou immers niet en geven geen persoonlijk advies. Wel kan een test ervoor zorgen dat je niet alle opties meer hoeft te onderzoeken.

Studiekeuze123 en andere handige websites

Er zijn veel websites waarop handige informatie en tools te vinden zijn die je kunnen helpen met het kiezen van je studie. Er bestaan bijvoorbeeld veel studievergelijkingssites, zoals studiekeuze123.nl, hbo.bachelors.nl, universitaire.bachelors.nl, universitairemasters.nl. Op deze websites kun je betrouwbare, onafhankelijke en vergelijkende informatie vinden van verschillende studies in Nederland met elkaar vergelijken. Daarnaast kun je vaak informatie over keuzeprocessen en testen die je interessegebieden en persoonlijkheidskenmerken weergeven. Handig als je op een snelle manier iets meer over jezelf te weten wilt komen.

Studiekeuzeqompas

Een kompas bestaat uit vier richtingen: noord, oost, zuid en west. Een studiekeuzekompas bestaat uit: jouw kernkwaliteiten, kernwaarden, leervoorkeuren en interesses. Bij studiekeuzeorganisaties, zoals Intermijn, ga je actief op zoek naar deze vier componenten. Door deze informatie over jezelf op te schrijven, creëer je een instrument dat jou tijdens je zoektocht kan helpen. Vanuit dit kompas is het mogelijk om jouw criterialijst op te stellen waaraan jouw toekomstige studie moet voldoen.

Hulp bij je studiekeuze

Je kunt ook hulp inschakelen om je te begeleiden bij je keuze. Bedenk voorafgaand aan het zoeken naar hulp waar je precies behoefte aan hebt. Houd hierbij in gedachten dat het uiteindelijk JOUW keuze moet zijn. Alleen dan zal je echt gemotiveerd studeren en studiesucces behalen.

Kijk eerst eens rond in je omgeving. Wie zou je kunnen helpen? Welke vriend(in) of ouder/verzorger kent jou goed? Is er iemand in jouw omgeving die luisterend oor bieden? En wie stelt de juiste vragen? Denk aan ouders, vrienden, docenten en familieleden.

Als je op dit moment een opleiding volgt in het voortgezet onderwijs, mbo, hbo of wo, heb je waarschijnlijk ook een decaan of studiekeuzeadviseur die je verder kan helpen. Loop eens bij hem of haar langs!

Professionele hulp kan ook uitkomst bieden. Er zijn tal van organisaties die jongeren kunnen helpen bij het keuzeproces. Ben je op zoek naar individuele begeleiding, bijvoorbeeld een coach? Of wil een intensief studiekeuzeprogramma volgen samen met andere studiekiezers? Je kunt via internet op zoek gaan naar een organisatie die jou kan helpen. Je kunt ook in je omgeving rondvragen wie ergens positieve ervaringen heeft opgedaan.

boek: Coach je kind bij toekomstkeuzes

In 2020 verscheen ons het boek Coach je kind bij toekomstkeuzes. Dit boek staat vol met informatie, handige tips en uitdagende opdrachten.

Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.
Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.