12 tips voor als je start met je studie

Dit artikel verscheen ook op de website van Ouders Online. Zelfdiscipline, een feestje overslaan en jezelf het weekend opsluiten om te blokken voor de tentamenweek. Studeren is hard werken. Maar, gelukkig zijn er ook andere tips om de overstap van het voortgezet- naar hoger onderwijs zonder al teveel problemen te laten verlopen. Bianca van der Molen (docent hbo), Quirine Muller en Nienke Fabriek (eerstejaars studenten) zetten de belangrijkste tips op een rij.

Tip 1: Zorg dat je een realistisch beeld hebt

Omdat het hbo zo anders is, is het goed dat je je alvast hebt verdiept in wat je kunt verwachten. Er zijn verschillende manieren om een goed beeld te krijgen van de studie. Scholen hebben je daar een handje bij geholpen door open dagen en meeloopdagen te organiseren en vaak kun je ook proefstuderen. Door zowel studenten als docenten wordt een meeloopdag of proefstuderen aangeraden boven een open dag. ‘Je kunt op deze manier meer zien hoe een dag op deze opleiding eruit ziet en je kunt al je vragen stellen.’ Zelf kun je ook nog initiatief nemen om een realistisch beeld van de studie en school te krijgen om je beter voor te bereiden. Spreek studenten aan en vraag hoe zij het ervaren, kijk een online hoorcollege, snuffel alvast door de boeken die je tijdens je studie leest of houd een interview met een student die jouw studie doet.

Tip 2: Doe wat je echt leuk vindt!

De perfecte studie bestaat niet, er zullen altijd vakken zijn die je niet heel leuk vindt. Het is belangrijk om naar het grote plaatje te kijken. Quirine zegt: ‘Ik heb mijn studie heel bewust gekozen, ik doe wat ik leuk vind. Natuurlijk zitten er altijd dingen tussen die niet je ding zijn, maar dat vind ik dan minder erg om mee bezig te zijn.’

Tip 3: Verdiep je alvast in het werkveld

Bianca geeft aan dat ook een kijkje in het werkveld belangrijk is, zodat je weet waar je met je studie naartoe kunt werken. Op de website van je opleiding staat welke je beroepen kunt uitvoeren nadat je de studie hebt afgerond. Onderzoek of deze beroepen je aanspreken door interviews te houden of een dagje mee te lopen met professionals. Bianca benoemt ook dat sommige opleidingen een matige aansluiting op de arbeidsmarkt hebben, ‘dat is ook belangrijk om te weten.’

Tip 4: Zorg ervoor dat je er klaar voor bent

Quirine heeft zelf een tussenjaar gehad omdat ze er na de middelbare school tegenop zag om meteen te studeren. ‘Je gaat naar een nieuwe school, met nieuwe mensen en docenten en je moet op een nieuwe manier leren. Allemaal nieuwe dingen! Ik wilde even de tijd nemen om stil te staan bij wat je de afgelopen jaren hebt gedaan en wat je wil gaan doen. Veel vriendinnen die geen tussenjaar hebben gehad, hebben deze overstap dan ook als heftig ervaren. Als een tussenjaar geen mogelijkheid is, houd dan rekening met een periode waarin je kunt wennen aan het leven als student. Plan bijvoorbeeld iets minder diensten in bij je bijbaan, neem bewust tijd voor jezelf en zorg voor genoeg ontspanning!

Tip 5: Vraag om hulp bij ouderejaars

Een belangrijke tip is om ouderejaarsstudenten of een mentor om hulp te vragen. Zo heeft Quirine veel met studenten gepraat om te leren van hen: ‘Door te vragen hoe zij het hebben aangepakt, welke stof belangrijk is en hoe moeilijk het tentamen is, krijg je een goed beeld waar je op moet letten.’

Tip 6: Gebruik de vakbeschrijving

In de beschrijving van een vak staat belangrijke informatie die je overzicht geven over wat je gaat leren, de planning van colleges, deadlines van opdrachten. Neem deze beschrijving goed door en zet deze zaken in je agenda. Er staat ook in hoeveel tijd de meeste studenten thuis besteden aan een vak, dit is een goede inschatting hoe lang je ergens voor moet inplannen.

Tip 7: Zorg voor weinig afleiding

Nienke merkt dat ze het lastig vindt om haar concentratie vast te houden bij een lang college. Ze zorgt dan voor zo min mogelijk afleiding zegt ze. ‘Ik zorg ervoor dat ik mijn telefoon in mijn tas bewaar en ik maak aantekeningen op mijn laptop, soms met de slides van het college erbij’. Dit geldt natuurlijk ook voor tijdens het studeren.

Tip 8: Studeer op het moment dat je het scherpst bent

Ook geeft Nienke de tip dat als je gaat leren voor tentamens je dit moet doen op het moment dat je het scherpst bent. Voor haar is dat in de ochtend: ‘Dan ben ik het meest productief dus dan begin ik. Als ik mijn concentratie verlies, neem ik een korte pauze en ga ik daarna weer verder.’ Het is ook belangrijk om goed te slapen, eten en drinken van tevoren.

Tip 9: Studeer samen

Voor sommige studenten werkt het goed om samen met iemand te studeren bijvoorbeeld in de bibliotheek. Hulp vragen aan andere studenten of een ouder om stof te overhoren is ook een goed idee. Net als het maken van samenvattingen.

Tip 10: Ga naar alle colleges

Dat scheelt veel tijd tijdens het leren aangezien je alle stof al een keer hebt gehoord, je weet wat belangrijk is en wat je waarschijnlijk in het tentamen kunt verwachten en de docent legt de dingen goed uit.

Tip 11: Begin bij het begin

Nienke geeft ook een mooie tip om te beginnen aan dat super dikke boek, het lijkt voor de hand liggend maar toch vergeten veel studenten het: ‘Beginnen bij het begin. Als je het in stapjes doet, hoofdstuk voor hoofdstuk, dan kom je er vanzelf. Probeer de stof te verdelen en te plannen over meerdere dagen.’

Tip 12: Heb vertrouwen!

‘Je bent niet de eerste die gaat studeren! Het is veel anderen voor jou ook gelukt, dus ook jij kan het!’ Zo probeert Quirine te relativeren als ze ergens gestresst over raakt.

En die laatste tip is een belangrijke! Want als je je goed hebt voorbereid op je studie door een dagje mee te lopen, je bewust gaat plannen en leren én om hulp vraagt als je dat nodig hebt, dan staat er nog maar weinig in de weg om succesvol te studeren. Wij geloven in jou, jij ook?

Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.
Met functionele en analytische cookies maken wij onze website vriendelijker voor jou als gebruiker - hebben we alleen even een vinkje voor nodig! Hier check je ons privacybeleid.